8 Nisan 2015 Çarşamba

Ortanca Çiçeği ve Bakımı













Ortanca bakımı nasıl yapılmalıdır nasıl dikilir nasıl çoğaltılır? Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılmaktadır? Ortancaların budanması ve kış bakımı nasıl yapılır? Ortanca nasıl yetiştirilir saksıda yetişir mi? Gölgelerin prensesi ortanca çiçeği hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazımız da bulabilirsiniz.



ortanca



Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılır?

Çiçekleri genelde  pembe beyaz veya kırmızı olmakla birlikte asitli topraklarda renkleri  lila, mor ve maviye dönüşerek çok hoş bir renk armonisi meydana getirir. Alkalinli topraklarda ise çok zengin pembe tonlarına bürünür. Mavileşmeyi  suni yoldan sağlamak için toprağına “aliminyum sülfat” karıştırılır. Bu mavi toz, baharda bahçe malzemesi satan yerlerde bulunur. Çivit eritilmiş suyla sulamak veya toprağa çam iğneleri karıştırmak da bir nebze renk değiştirmeyi sağlar.

Haziranda açmaya başlayan ortanca çiçekleri uzun ömürlüdür. Çiçekler yaz sonuna doğru solmuş  bile olsa sonbaharda tekrar kızararak hoş bir manzara arzeder.Bitki yapraklarını çok geç döker. Geçmiş çiçekler kışın üzerinde bırakılmalı, ancak budanırken kesilmelidir.



ortanca



BUDAMA:  1-1,5 metre boylanabilen ortanca Şubat-mart ayında tomurcuklarını gösterince budanır. Her dal  50 cm. üzerinden,  sağlıklı bir çift tomurcuğun yarım cm.yukarısından kesilir. Çok sıklaşmış fidanlardan birkaç eski dal alınır, kuruları temizlenir. Bu sırada toprağına yanmış gübre verilir ve çapayla karıştırılır.  Ortancanın bu çok bilinen (Hydrangea macrophylla) cinsinin dışında farklı cinsleri de vardır. Bazıları;

Hydrangea paniculata Çin orijinli bu cins leylak çiçeklerini hatırlatan salkımlar halinde beyaz çiçekleri olan, 3-4 metre yüksekliğinde bir çalıdır. Çiçekler yaz sonuna doğru pembeleşir. Kuru çiçek aranjmanları için uygundur.

Bitkinin fazla büyümesi istenmiyorsa her yıl mart ayında bütün dalları 3-4 göz üzerinden budanır. Yeni çıkan dalları bol çiçek verir.



2 Nisan 2015 Perşembe

Evde Bambu Bakımı

www.cicekci.com



Yazımızın başlığı her ne kadar iç mekan bambu bitkisi bakımı olsa da şık bir vazoya koyacağınız bambu çiçeği için uygun ışık koşullarını yakalarsanız bambu hem iç hem de dış mekanlara dekoratif bir görüntü veren bir bitkidir. Bambu bitkisi çok farklı şekillerde ve boylarda bulunabilmekte ve şaşılacak kadar az bakım gerektirmektedir. Ancak bambu bitkisi bakımında bazı önemli noktalara dikkat ederek bitkinizin büyümesini sağlayabilir, ömrünü uzatabilirsiniz.



Bambu Bakımı

Öncelikle çiçeğimiz için uygun bir vazo bulmalısınız. Uzun şeffaf ve ince vazolar bu iş için uygun olacaktır. Vazonun çok büyük ya da küçük olmamasına özen gösterin. Bambu bitkileri toprağa ihtiyaç duymadıkları için vazonun içine renkli çakıl taşları yerleştirerek daha estetik görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu çakıl taşları dekoratif görünümlerinin yanı sıra bambunun düz ve dik bir şekilde durmasını sağlayacaktır.

Vazonun 4’te 3’ünü suyla doldurun. İçme suyu kullanmanızı tavsiye ederim çünkü musluk suyunda bulunabilen florür ve klorür bitkinize zarar verebilir. Musluk suyu dışında bir alternatifiniz yoksa en az bir gün dinlendirdikten sonra bitkinizi suya koyun.



www.cicekci.com




Vazonun tamamının su ile dolu olmamasına dikkat edin çünkü bambu bitkisi suyla temas ettiği noktada kök salar. Eğer vazo ağzına kadar suyla dolu olursa bitki kök salacak alan bulamayacaktır.

Her 7-10 günde bir bambunun suyunu tamamen değiştirip taze su koyun. Bu süre içinde suyu kontrol ederek çok aşağı seviyelere inmemesine dikkat edin. Bambunun kökleri daima su içinde olmalıdır.

Eğer bitkinizin hızla boy atmasını ve kök salmasını istiyorsanız bahçe ürünleri satan mağazalarda ya da çiçekçilerde bulabileceğiniz sıvı gübreleri kullanabilirsiniz.



www.cicekci.com



Güneş Isısı

Bambu bitkisini direk güneş ışığı alan bölgelere yerleştirmekten kaçının. Bambu doğal ortamında hafif gölgelik alanlarda yetiştiği için çok fazla güneş yapraklarının sararmasına ve zayıflamasına neden olur.

Bitkinizi direk güneş ışığı alan pencere kenarı gibi yerlerden ziyade daha içerde ancak yine de tüm gün aydınlık olan bölgelere koymanız iyi olacaktır.