8 Nisan 2015 Çarşamba

Ortanca Çiçeği ve Bakımı













Ortanca bakımı nasıl yapılmalıdır nasıl dikilir nasıl çoğaltılır? Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılmaktadır? Ortancaların budanması ve kış bakımı nasıl yapılır? Ortanca nasıl yetiştirilir saksıda yetişir mi? Gölgelerin prensesi ortanca çiçeği hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazımız da bulabilirsiniz.



ortanca



Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılır?

Çiçekleri genelde  pembe beyaz veya kırmızı olmakla birlikte asitli topraklarda renkleri  lila, mor ve maviye dönüşerek çok hoş bir renk armonisi meydana getirir. Alkalinli topraklarda ise çok zengin pembe tonlarına bürünür. Mavileşmeyi  suni yoldan sağlamak için toprağına “aliminyum sülfat” karıştırılır. Bu mavi toz, baharda bahçe malzemesi satan yerlerde bulunur. Çivit eritilmiş suyla sulamak veya toprağa çam iğneleri karıştırmak da bir nebze renk değiştirmeyi sağlar.

Haziranda açmaya başlayan ortanca çiçekleri uzun ömürlüdür. Çiçekler yaz sonuna doğru solmuş  bile olsa sonbaharda tekrar kızararak hoş bir manzara arzeder.Bitki yapraklarını çok geç döker. Geçmiş çiçekler kışın üzerinde bırakılmalı, ancak budanırken kesilmelidir.



ortanca



BUDAMA:  1-1,5 metre boylanabilen ortanca Şubat-mart ayında tomurcuklarını gösterince budanır. Her dal  50 cm. üzerinden,  sağlıklı bir çift tomurcuğun yarım cm.yukarısından kesilir. Çok sıklaşmış fidanlardan birkaç eski dal alınır, kuruları temizlenir. Bu sırada toprağına yanmış gübre verilir ve çapayla karıştırılır.  Ortancanın bu çok bilinen (Hydrangea macrophylla) cinsinin dışında farklı cinsleri de vardır. Bazıları;

Hydrangea paniculata Çin orijinli bu cins leylak çiçeklerini hatırlatan salkımlar halinde beyaz çiçekleri olan, 3-4 metre yüksekliğinde bir çalıdır. Çiçekler yaz sonuna doğru pembeleşir. Kuru çiçek aranjmanları için uygundur.

Bitkinin fazla büyümesi istenmiyorsa her yıl mart ayında bütün dalları 3-4 göz üzerinden budanır. Yeni çıkan dalları bol çiçek verir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder