19 Mart 2015 Perşembe

Büyünün Ana Maddesi Olan Bitkinin Kilosu 45 bin TL

Zaferan Çiçeği


Dünyanın en pahalı bitkisi olarak bilinen ve kozmetik, ilaç, gıda ve büyü gibi birçok alanda kullanılan safranın  kilosu 42 bin TL ye kadar çıkıyor. Safran aynı zamanda büyü ve muska yapımının ana maddesi olarak bilinir. Gülsuyu ile sulandırılarak yapılan safran mürekkebinin ortaya çıkardığı enerjinin cinlerle teması ve iletişimi kolaylaştırdığına inanılır. Bundan dolayı büyü ve muska yaparken ve yapılmış büyüyü bozarken safran mürekkebinin tılsımından faydalanılır.



İşlenmiş Zaferan



Yılda Yalnızca 15 - 20 kilogram üretiliyor

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, dünyada 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve uğruna savaşların yapıldığı safran yılda yalnızca 15-20 kilogram üretilebiliyor.

Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan Safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.



Zaferan

1 Kilo Safran İçin 120 Bin Çiçek Kullanılır

Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi, çiçeğinin çok küçük bir parçağından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 80-120 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınır. Bir kadın işçi saatte 50-60 gr safranı çiçekten ayırabilir. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.



İşlenmiş Zaferan


Safranın Kullanım Alanı

Safran,  boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılan bir çiçektir




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder