24 Mart 2015 Salı

Orkide Bakımı

Çift dallı Orkide


Afrika menekşesi yetiştirilebilen her evde orkide yetiştirmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?


Bir çok kişi Orkide yetiştirmenin güç olduğu fikrine sahip oysa orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten farksız.


Evde yetiştirdiğimiz orkideler dünyanın tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından geliyor. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyor. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü Phalaenopsis. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı ay arasında çiçekli kalabiliyor. Bazı Paphiopedilum türleri de Phalenopsis gibi yetiştirmesi kolay.



Çift dallı mor Orkide


Evin Sıcaklık Ortalaması 


Evimizin ortalama sıcaklık durumunu  dikkate alarak seçim yapacak olursak Phalaenopsis, Doritis, ve bazı Paphiopedilum, Dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasında ki sıcaklıklardır. Cymbidium, Odontoglossum, Miltonias, ve bazı Paphiopedilum, Dendrobium türleri soğuk seven orkide türleridir. Bu türler için en iyi yetişme sıcaklıkları 12 - 21 C derece arasında ki sıcaklıklardır.



Güneş Işıklarından Korumak


Orkideleri evin hangi penceresine yerleştirirseniz yerleştirin öğlen dik gelen güneş ışınlarından korumanız gerekir. Perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek aynı ormanda palmiyelerden süzülen ışık gibi orkideler için mükemmel bir yer olacaktır.



çift dallı pembe Orkide

Nem 


Nem orkideler için çok önemlidir. %40-80 arası bağıl nem uygundur. Çakıl dolu tepsilere su doldurmak suretiyle nem miktarı artırılabilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken nokta orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesinin çakıllardan altta olmasını sağlamaktır. Spreyle günlük su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı olur.



Sulama


Sulama sıkılığı ortamın bağıl nemine, saksı harcının yapısına, saksı türüne (toprak veya plastik)  ve büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak orkideler iki sulama arasında kurumayı severler. Yavru orkideler, etli köklü ve yaprakları ince orkideler  sürekli nemli kalmayı tercih ederler.




Çift dallı pembe Orkide


Orkide saksı toprağı (Saksı karışımı)


Doğada pek çok orkide tropikal ormanlarda ağaç üzerlerine tutunmuş (epifitik), kökleri aşağı sarkar vaziyette yaşar. Kökler genellikle günde bir kez yağmurla ıslanıp kurur. Bu ortamı simüle etmek amacıyla saksı toprağı çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunu gibi saksı materyallerinden oluşur. Bu materyaller orkideler için özel olarak hazırlanmış karışım halinde veya ayrı ayrı orkide satış noktalarından veya internetten temin edilebilir.





Çift dallı beyaz Orkide



Gübreleme


Orkideler düzenli olarak gübrelenmekden hoşlanırlar. Bunun için NPK 15-5-5 kompoze gübreden 4 litreye yarım çay kaşığı karıştırılarak kullanılabildiği gibi orkideler için özel olarak hazırlanmış gübreler de kullanılabilir. Yazın haftada bir kez, kışın azot oranını düşürmek suretiyle ayda bir kez gübreleme yapılmalıdır.


İster kendi evinize alın, ister sevdiklerine hediye orkide gönderin bakımı kolay orkide türlerinden seçmeniz hem sizin yetiştirme şansınızı artıracak hemde sevdiklerinizin

kini artıracaktır.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Orkide bakımıyla ilgili paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkürler. Orkide çiçeği; gerçekten sevgi ve ilgi istiyor. Biz de annemle birlikte yıllardır orkide çiçeği bakımıyla ilgileniyoruz. Hem araştırarak öğrendiklerimiz hem de tecrübe ettiklerimizi bir yazıda topladım. İzninizle, ben de faydalı olması adına orkide bakımıyla ilgili öğrendiklerimi sizinle paylaşmayı isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/cicek-bakimiyla-ilgili-pratik-bilgiler/

    Sağlıcakla kalın, çok sevgiler.

    YanıtlaSil