27 Mart 2015 Cuma

Guzmanya Bakımı

Mor Guzmanya



Ev ve iş yerlerinde muhteşem güzelliği ile çok tercih edilen, yaprakları koyu yeşil ve ortasından yukarı doğru koyu kırmızı yapraklara sahip çok yıllık otsu bir bitkidir. Egzotik güzelliğinin yanı sıra uzun zaman bozulmadan durması, yapraklarının uzun ve çiçeğinin çok narin olması en belirgin özelliğidir.


Guzmanya bitkisinin 120'den fazla cinsi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sonradan hibritleme yöntemiyle üretilmiş olan türlerdir. G. Lingulata ve g.sanguinea türleri en çok kullanılan türleridir. İlk olarak Kuzey Amerika'nın güneyindeki dağlar ile Güney Amerika'nın kuzeyindeki dağlarda yetiştiği bilinmektedir.


Guzmanya


Guzmanya Bitkisinin Bakımı

Guzmanya bitkisi güneş ışığını direk olarak almaktan çok hoşlanmaz. Güneş ışığından başka kaynaklardan da faydalanabilir.

Aşırı sıcak ve soğuk havalardan hoşlanmayan bir çiçektir. Çiçeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı 15 derecenin üzerinde olmalıdır.

Guzmanya çiçeğinin toprağı en az yılda bir kere vitamin ve mineral açısından desteklenmelidir.
2-3 yılda bir çiçeğin saksısı değiştirilmelidir. Bu iş için en uygun zaman havaların ısınmaya başladığı mayıs ayı denebilir.

Çiçek yeterli ışığı alamaz ve az sulanırsa alttaki yapraklar çürümeye başlar.
Gece bulundukları ortamın çok havadar olması gerekir. Yazın bulundukları odanın camı sık sık açılıp havalandırılmalıdır.

Yaz boyunca havası kuru olan illerimizde çiçeğin bulunduğu ortamın nemli kalmasına özen gösterilmelidir. En iyi ortamın mutfak olduğu söylenebilir.

Guzmanya diğer cins bitkilerle temas içerisindedir. Bulunduğu ortamda başka çiçek olması gelişimini olumlu etkiler.

Çiçeğin kış aylarında soğuktan etkilenmemesi için az sulanması gerekir. Yazın ise sıcak sebebiyle suya daha çok ihtiyaç duyar. Suyun sıcaklığı düşük olmamalıdır. Suyun sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşabilmesi için biraz bekletilmelidir.

Çiçek her sulamada aynı miktarda sulanması ve suyun çiçeğin her kısmına ulaşması sağlanmalıdır.
Guzmanya bitkisi çiçeklerini yazın açar.  İyi bakılmadığı taktirde çiçeklerini kısa sürede döker.





guzmanya

Guzmanya Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?


Kökten  ayırma yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde çiçeğin kökünden ayrılan kısmı bekletilmeden başka bir saksıya ekilir. Doğru bakım uygulandığı taktirde yeni bitki de hemen büyür ve çiçek açmaya başlar. Ayırdığımız yeni bitkiye de tıpkı ilk bitkiye uygulanılan bakım uygulanır. Çoğaltma işlemlerinin bahar ayında yapılması daha yüksek verim alınmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder