18 Mart 2015 Çarşamba

Osmanlı Tıbbında Gül

pempe güller
Gül Osmanlı tıbbının önemli ilaçları arasında yer alır. Osmanlı hekimlerinin 14ncü yy.dan itibaren yazdıkları bütün tıp kitapları güle yer vermiş, gülü reçetelerine dahil etmiştir.

Osmanlı tıbbı gülden, gül suyu, gül yağı ve gül macunu ile gül şerbeti olmak üzere üç farklı formda yararlanır. “On altın fayda” adı verilen gülün tıbbi yararlarından dokuzu gül suyunun koklanması ile, onuncusu ise gül şerbeti içilerek elde edilir. “On altın fayda” şu şekilde özetlenmiştir:

Gül kokusunun içinde saklandığı damıtılmış suyu koklamak

ruhsal ve duygusal yapıları güçlendirir
beyne ve akla kuvvet verir
beden ve yaşam gücünü arttırır
heyecandan olan kalp atışlarını düzenler
baş ağrısını geçirir
iğrenme, öğürme ve kusmayı dindirir
göz kanamaları ve ağrılarını geçirir
diş etlerini güçlendirir
sarhoşluğa ve onun verdiği baş ağrısına iyi gelir.
Gül suyu şerbeti ise, mideyi güçlendirir, mide bulantısına ve hazımsızlığa çaredir.”



gül ve kitap




Gülün tıp kitaplarında yer alan kullanım alanları üç başlık altında özetlenebilir:

İlaç olarak kullanımı ve tedavideki yeri
Güzel kokusunun aromaterapideki yeri
Doğal bakım ve güzellik reçetelerindeki yeri
On altıncı yüzyıl ortalarına kadar dünyanın sayılı tıp otoritelerinden biri kabul edilen ve Tıbbın Prensi olarak adlandırılan İbn-i Sina, gülü siğilden deri döküntülerine, apselerden şiş gözlere kadar çeşitli rahatsızlığın tedavisinde kullandığını bildirmiştir.

Gül yağı ile ilgi olarak: “Gül yağı beyne kuvvet verir, anlayış gücünü arttırır, belleği güçlendirir. Rahatlatıcı etkisi vardır. Galenos’a göre gül yağı çok soğuk vücudları ısıtır, sıcak vücudları soğutup normale döndürür. Bize göre sıcak bedenleri soğutma kabiliyeti daha fazladır” der.

İbn-i Sina gül suyunun etkisini ise şöyle açıklar: "Hoş kokusundan dolayı ruha hitap eder. Rahatlatıcıdır, bayılmalara ve hızlı atan kalplere çok yararlıdır. Anlayış gücünü artırıp, belleği güçlendirir.”



gül ve güzellik




Güzellik Reçetelerinde Gül


History Of Rose WaterGülün güzellik reçetelerinde kullanılması çok eskilere gider. Kadınlar gül suyunun ve gül yağının kırışıklıkları giderici etkisini uzun süredir biliyor ve uyguluyorlar. Osmanlı kadınları da güzelleştirici etkilerinden yararlanmak için gül suyu ve gül yağını kullanmıştır. Osmanlı sarayının gül suyu tüketimi tonlarla ifade edilirken, evlerde de gül yağının eksik edilmediği bilinir. Osmanlı güzellik reçetelerinde gül suyu ve gül yağı kullanımı uzun ve kapsamlı bir konudur. Bu konudaki detaylı bilgiler kısa zamanda sitemize eklenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder